Mivaka Logo Large
Terra Bedding Logo

Održiva živinarska proizvodnja zahteva materijal za prostirku koji ne narušava prirodno okruženje, te se od nje očekuje da mora biti efikasna, jeftina i multifunkcionalna.

Idealna prostirka treba da apsorbuje vlagu u što većem stepenu i da se lako suši. Utvrđeno je da sadržaj vlage u prostirci utiče na oslobađanje amonijaka, prašinu i zdravstvene probleme kao što su dermatitis stopala, razni respiratorni problemi itd. U našim dugogodišnjim ogledima predmet ispitivanja je bila mogućnost primene novog tipa materijala-treseta. Ispitivani su mikroklimatski uslovi u objektu za tovne piliće praćenjem temperature i vlažnosti vazduha, koncentracije ugljen dioksida i amonijaka. Od hemijskih parametara je mereno procent vlage i pH u prostirci.

Tov na slami

Tov na Terra Beddingu

Dobijeni rezultati ukazuju na to da su procent mortaliteta, kvalitet vazduha, procent vlažnosti i kapacitet otpuštanja vode bili značajno bolji pri upotrebi bedding-a kao materijala prostirke. Prostirka je u potpunosti napravljena da obezbedi životinjama što boljiživotni ambijent, i usaglašena je sa zakonom o dobrobiti životinja

sr_RSSerbian